Zonnepanelen

Met zonnepanelen kan je het grootste deel van je elektriciteitsverbruik opwekken met gratis zonlicht. De Vlaamse Regering heeft ambitieuze doelstellingen voor zonne-energie. Bovendien zijn zonnepanelen een rendabele en veilige investering. Door de daling van de kostprijzen en de hoge elektriciteitsprijzen zijn de meeste installaties binnen de tien jaar terugverdiend. Daarna leveren ze doorgaans nog 15 jaar lang stroom. Zonnepanelen met een vermogen van ongeveer 4 kWp, om een doorsnee gezin met een jaarverbruik van 3500 kWh bijna volledig van stroom te voorzien, kosten gemiddeld 4700 euro (exclusief 6% btw).

Kan ik hiervoor een premie krijgen?

De premie kan aangevraagd worden voor bestaande woningen. Ook (nieuwbouw)woningen die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voor 1 januari 2014 of waarvoor de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden werd verleend en waarbij het gebouw voldoet aan de EPB-eisen en de EPB-aangifte tijdig werd ingediend, komen in aanmerking.

Hoeveel bedraagt de premie?

De premie bedraagt 300 euro/kWp voor de eerst 4 kWp en 150 euro/kWp van 4 tot 6 kWp voor installaties in dienst genomen in 2022. De premie bedraagt maximum 1500 euro of 40% van het factuurbedrag, inclusief btw. Vanaf 2023 worden de premiebedragen verlaagd.

De datum van de indienstname (datum AREI-keuring) bepaalt de daaraan gekoppelde voorwaarden en het premiebedrag.

Wat zijn de voorwaarden?

De premie geldt enkel voor nieuwe zonnepanelen in dienst genomen vanaf 2022 met een omvormervermogen kleiner dan of gelijk aan 10 KVA. De premie geldt eenmalig per woning/appartement. Er mag nog geen PV-installatie aanwezig zijn en de installatie mag niet verhuisd worden. De zonnepanelen moeten geplaatst worden op het dak van een gebouw, dat moet geïsoleerd zijn met Rd-waarde van minstens 3m²K/W als het gebouw wordt verwarmd. Ook hier moet de aannemer beschikken over een certificaat van bekwaamheid, afgeleverd door RESCERT. Als de uitvoerende aannemer niet over een certificaat van bekwaamheid beschikt, dan moet hij zich laten bijstaan. Dit kan door een extern installateur of keuringsorganisme, telkens RESCERT gecertificeerd, die de goede uitvoering van de installatie valideert. De uitvoerende aannemer zal vervolgens het certificeringsnummer van deze derde partij op het aanvraagformulier moeten vermelden.

Let op: deze premie wordt niet geïntegreerd in 'Mijn verbouwpremie' en blijft gewoon verder lopen. Alle aanvragen verlopen steeds via Fluvius.

Waar en wanneer vraag ik die premie aan?

De premieaanvraag volgt automatisch wanneer je de zonnepanelen aanmeldt bij de netbeheerder (Fluvius). De geplaatste zonnepanelen moeten binnen de 30 dagen (en uiterlijk 3 maanden) na de indienstname bij de netbeheerder aangemeld worden. Dit moet online via fluvius.be. De datum van de indienstname (datum AREI-keuring) bepaalt de premievoorwaarden en het premiebedrag die van toepassing zijn.

Meer details en voorwaarden voor de zonnepanelen.

Maak hier een afspraak bij de Habito Woonwinkel

Maak hier een afspraak bij de Habito Woonwinkel

Langskomen bij Habito Woonwinkel in Heuvelland, Poperinge of Vleteren? Maak een afspraak.