Woonwinkel nieuwsberichten

Mijn VerbouwPremie voor gascondensatieketel tot en met 31 oktober 2023

Wie investeert in een gascondensatieketel (met productlabel A), kan hiervoor een premie aanvragen. De Vlaamse Regering nam op vrijdag 2 juni 2023 de principiële beslissing om de premie voor een gascondensatieketel stop te zetten voor eindfacturen vanaf 1 november 2023. De aanvraag van de premie zal nog mogelijk zijn tot en met 31 oktober 2024, op voorwaarde dat de eindfactuur dateert van voor 1 november 2023 (en facturen maximaal 2 jaar oud zijn, op het ogenblik van de aanvraag). Verwacht wordt dat deze beslissing nog voor het zomerreces finaal wordt goedgekeurd. De afschaffing van de premie, kadert in de uitvoering van het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030.

Verder lezen >

Doelgroep ‘sociaal tarief’ voor elektriciteit en aardgas verkleint vanaf 1 juli 2023: vraag nu nog jouw kortingsbon voor de aankoop van een energiezuinige wasmachine, droogkast, koelkast of diepvriezer aan.

Heb je recht op het sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit en heb je nood aan een nieuwe energiezuinige wasmachine, droogkast, koelkast of diepvriezer? Dan kun je beroep doen op een korting van 250 euro bij de aankoop van een nieuw energiezuinig toestel. En dat doe je best voor 1 juli 2023. Daarna verkleint de doelgroep van rechthebbenden voor het sociaal tarief en komen personen met een verhoogde tegemoetkoming niet meer in aanmerking. Voor eind juni de kortingsbon aanvragen is dus de boodschap. De kortingsbon is daarna nog 2 jaar geldig. Rechthebbenden kunnen maximum 4 kortingsbonnen aanvragen, voor de vier huishoudtoestellen.

Verder lezen >

ReNUveer en voldoe aan de renovatieverplichting

Wie vandaag een huis of appartement met een EPC-label E of F koopt, is verplicht om binnen de vijf jaar een energierenovatie uit te voeren, zodat het label minstens op D aftikt. Meer nog, het is absoluut een goed idee om meteen al op een label B of zelfs A te mikken. De renovatieverplichting is begin 2023 in voege gegaan en heeft als bedoeling om het Vlaamse woningpatrimonium de komende jaren veel energiezuiniger te maken. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar is ook noodzakelijk om de klimaatverandering tegen te gaan. Zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen verbruiken om onze woningen te verwarmen, betekent immers ook dat we veel minder CO2 uitstoten. De overgang zal in fases gebeuren. Voor wie dit jaar een woning met EPC-label E of F verwerft, is het behalen van EPC-label D een absolute ondergrens. De koper heeft daar vijf jaar tijd voor. De normen trapsgewijs strenger. Koop je een woning vanaf 2028 dan moet je binnen vijf jaar een label C halen. Vanaf 2035 moet je binnen vijf jaar een label B halen en vanaf 2040 een label A. De ambitie is dat alle Vlaamse huizen en appartementen tegen 2050 zeer energiezuinig zijn.”

Verder lezen >

Woningpas

De woningpas, jouw digitaal paspoort met informatie en attesten vanuit de overheid! Wil je je woning verkopen of verhuren of heb je verbouwplannen? Raadpleeg dan zeker eens je woningpas. In dit digitale paspoort vind je op één centrale plaats informatie over een aantal aspecten van uw woning (energie, isolatie, bodem, …) in één oogpopslag en een overzicht van nuttige en digitaal beschikbare attesten. Ook andere informatie, zoals interessante omgevings-en bodemkaarten vind je hier terug.

Verder lezen >

Basispakket elektriciteit en aardgas - deel 2

In december 2022 besliste de federale regering om een extra maatregel in te voeren en het basispakket te verlengen. Alle gezinnen met een variabel energiecontract of een vast energiecontract dat werd afgesloten of vernieuwd na 30 september 2021, krijgen een korting voor de maanden januari, februari en maart 2023.

Verder lezen >

Mijn VerbouwLening voortaan niet langer renteloos

Sinds 1 september 2022 kan Mijn VerbouwLening aangevraagd worden via alle Energiehuizen in Vlaanderen. Dit was sinds de start een renteloze lening tot 60.000 euro voor eigenaars-bewoners met een laag tot gemiddeld inkomensniveau. Daar komt nu verandering in.

Verder lezen >

Geen of beperkte indexering huurprijzen voor woningen met EPC-label D, E en F

Beperkingen op de huurprijsindexering voor woningen met hoog energieverbruik.

Verder lezen >