Fluvius

Dakisolatie of zoldervloerisolatie

Wist je dat een doorsnee gebouw de meeste warmte verliest via het dak? Je doet er dus goed aan om er eerst voor te zorgen dat zowel hellende daken als platte daken goed geïsoleerd zijn. Daarbij wordt een isolatiedikte van 15 centimeter warm aanbevolen, maar meer mag natuurlijk ook. Verwarm je de ruimte onder je hellend dak niet, dan kun je beter je zoldervloer isoleren. Door de beperktere oppervlakte bespaar je niet alleen op je energiefactuur, maar ook op isolatiemateriaal en de plaatsing.

Verder lezen »
Buitenmuurisolatie

Je buitenmuren kan je op drie manieren isoleren: - door extra isolatie voor je bestaande buitenmuren (buitenmuurisolatie) - door de spouw op te vullen met minerale wol of EPS (isolerende parels), PUR isolatie komt niet in aanmerking (spouwmuurisolatie) - door isolatieplaten en/of een voorzetwand aan je binnenzijde van je buitenmuur te bevestigen (binnenmuurisolatie)

Verder lezen »
Beglazing

De manier waarop beglazing warmte doorlaat (of niet doorlaat), drukken we uit in een U-waarde. Zo isoleert hoogrendementsglas met een U-waarde van 1,0 twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas met een U-waarde van 2,9. Bereken op benoveren.fluvius.be hoeveel jij kan besparen door je ramen te vervangen

Verder lezen »
Vloerisolatie of kelderisolatie

Je woning verliest ook warmte via de vloer. Dat warmteverlies kan sterk verschillen, afhankelijk van wat er zich onder de vloer bevindt: volle grond, een kelder/kruipruimte of een buitenomgeving. Elk type vloer vraagt een andere manier van isoleren. In tegenstelling tot een vloer boven een kelder-, kruip- of buitenruimte, waar je de vloer langs onder kunt isoleren, is isolatie van een vloer op volle grond minder evident. Je kunt ofwel de vloer uitgraven ofwel het vloerniveau verhogen. Bij dat laatste kan het nodig zijn om onder andere deuropeningen mee aan te passen. Hoe je ook isoleert, vergeet je premie niet!

Verder lezen »
Ventilatiesysteem

Voor de installatie van een ventilatiesysteem krijg je geen premie, maar de investering telt wel mee voor de totaalrenovatiebonus. Je moet de plaatsing van je ventilatiesysteem dan wel aanmelden bij Fluvius.

Verder lezen »
Warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving (lucht, grondwater of bodem) en gebruikt die om je woning te verwarmen. Terwijl de meeste verwarmingssystemen volledig op (fossiele) brandstof of elektriciteit draaien, haalt een warmtepomp 70 tot 80 procent van haar energie uit de natuur. Voor een kwalitatieve plaatsing kan je best beroep doen op een installateur met een certificaat van bekwaamheid.

Verder lezen »
Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler zorgt voor de verwarming van sanitair water met warmte uit de omgevingslucht, bijvoorbeeld uit de (onverwarmde) ruimte waar je hem installeert. Wanneer is een warmtepompboiler interessant? 1. Als je veel warm water gebruikt, bijvoorbeeld als je een groot gezin hebt. 2. Als je geen grote werken wilt uitvoeren, want een warmtepompboiler is makkelijk te installeren. 3. Als je zonnepanelen hebt. Zo werkt je boiler op zelfgeproduceerde energie.

Verder lezen »
Zonneboiler

Met een zonneboiler gebruik je de warmte van de zon om je woning te voorzien van warm water voor bijvoorbeeld je douche of je verwarming. Voor een kwalitatieve plaatsing kan je best beroep doen op installateur met een certificaat van bekwaamheid. Wanneer is een zonneboiler interessant? 1. Als je plaats hebt voor een collector aan de zuidkant van je dak of muur. 2. Als je naast je normale verwarmingsinstallatie ook ruimte hebt voor een opslagvat van minstens 150 liter.

Verder lezen »
Zonnepanelen

Zonnepanelen installeren is geen kost, maar een slimme investering. Want met het bedrag dat je bespaart op je energiefactuur, verdien je je zonnepanelen op 8 tot 10 jaar terug. En door over te schakelen op zonne-energie, werk je actief mee aan een schonere wereld. Jouw premie voor zonnepanelen aanvragen. Heb je alle stappen doorlopen? Stap 1: Een installateur plaatst jouw zonnepanelen. Stap 2: Laat de installatie keuren en neem de installatie in dienst. Stap 3: Meld jouw zonnepanelen binnen de 30 dagen na keuring aan bij Fluvius. Stap 4: Als we jouw aanmelding verwerkt hebben, sturen we hiervan een bevestiging. In dit bericht vind je het G-nummer, dit is een identificatienummer van de installatie. Stap 5: Vraag de premie online aan binnen de 3 maanden na datum van indienstname van je installatie. Hou rekening met de premievoorwaarden. Hou het G-nummer bij de hand. Zonder het G-nummer kan je de aanvraag niet uitvoeren.

Verder lezen »
EPC-labelpremie

De EPC-labelpremie wordt vanaf 1-1-2021 toegekend voor de grondige energetische renovatie van een woning of een wooneenheid. Voldoe je aan de voorwaarden, dan heb je recht op de EPC-labelpremie. Je kan deze premie enkel online aanvragen.

Verder lezen »
Totaalrenovatiebonus

De BENO-pass is een elektronisch dossier waarin automatisch wordt bijgehouden welke energiebesparende investeringen zijn uitgevoerd in een woning of wooneenheid (bijvoorbeeld een appartement) in het Vlaamse Gewest. Je kunt de BENO-pass vergelijken met een spaarkaart die je recht geeft op een bonus als aan bepaalde voorwaarden voldaan is.

Verder lezen »
E-peil

Je krijgt niet enkel een premie als je een bestaande woning energiezuiniger maakt. Nieuwbouwwoningen en -appartementen krijgen een premie voor een laag energieprestatiepeil of E-peil. Hoe lager dat peil, hoe energiezuiniger de woning.

Verder lezen »
Kortingsbon voor kopen energiezuinige wasmachine of koelkast

Koop je een nieuwe energiezuinige wasmachine of koelkast én heb je recht op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas, dan kan je een korting genieten van 150€ bij de aankoop van je energiezuinig toestel. Vraag dus zeker tijdig je kortingsbon aan en als je in aanmerking komt, stuurt Fluvius je per brief een gepersonaliseerde kortingsbon ter waarde van 150€. De kortingsbon is er enkel voor 'beschermde afnemers' in het Vlaams Gewest. Een beschermde afnemer (of 'beschermde klant') is iemand die recht heeft op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas.

Verder lezen »
Condensatieketel

Als je je bestaande, verouderde verwarmingsketel vervangt door een individuele condensatieketel op aardgas of propaan/butaan,indien aardgas geen optie is, kan je genieten van een fikse premie. Je hebt enkel recht op deze premie als je een beschermde afnemer bent of tot de prioritaire doelgroep behoort.

Verder lezen »
Huur- en isolatiepremie

Huurhuis isoleren? Een fluitje van een cent! Woon jij als huurder in een woning die nog niet of slecht geïsoleerd is? Of ben jij verhuurder van zo’n woning? Dan komt jouw woning misschien in aanmerking voor een huur- en isolatiepremie.

Verder lezen »
Maak hier een afspraak bij de Habito Woonwinkel

Maak hier een afspraak bij de Habito Woonwinkel

Langskomen bij Habito Woonwinkel in Heuvelland, Poperinge of Vleteren? Maak een afspraak.