Een huis huren of verhuren? Er komt steeds veel bij kijken.
Heb je vragen rond het opstellen van een huurcontract, voorwaarden vermeld in een huurcontract of heb je als huurder of verhuurder vragen rond het naleven van het huurcontract? Bij de Habito woonwinkel zoeken we samen met jouw naar een gepast antwoord of gepaste oplossing.
Een goede en betaalbare woning vinden is niet altijd gemakkelijk, maar wel heel belangrijk bij het zoeken naar een eigen plek. Even belangrijk is ook een correcte en duidelijke huurovereenkomst, en een goede verstandhouding tussen huurder en verhuurder. Daarom kunnen zowel huurders als verhuurders bij de woonwinkel langskomen met onder andere vragen rond: zoeken naar een huurwoning, vragen in verband met je huurcontract, zoeken naar een oplossing bij geschillen tussen huurder en verhuurder, … Belangrijke info en een goede leidraad bij huren en verhuren van een woning, is eveneens te vinden in de laatste editie van "de Huurwet". Daarnaast kunt u ook bij ons langskomen voor informatie rond de voorwaarden of het invullen van een aanvraag voor een tussenkomst in de huurprijs via de Vlaamse Overheid.
Verder lezen »De Vlaamse huursubsidie voor wie verhuist naar een geschikte huurwoning.
Verder lezen »U heeft een huis, appartement of studio die u kunt verhuren? Dat is goed nieuws! Maar geeft uw eigendom u naast rendement ook zorgen en stress? Ligt u er wakker van? Kortom, laat uw eigendom u niet los? Verhuur dan gerust aan een sociaal verhuurkantoor.
Verder lezen »Vlaanderen heeft hoge ambities om veel zuiniger om te springen met energie. Het is daarbij belangrijk dat ook alle woningen in Vlaanderen energiezuinig worden. Tegen 2050 willen we dat elke woning even energiezuinig is als een nieuwbouw die vandaag wordt gebouwd. Een belangrijk middel hiervoor is het nieuwe energieprestatiecertificaat (EPC).
Verder lezen »Als je een woning wil huren of verhuren, dan moeten de huurder en verhuurder een huurcontract opmaken en ondertekenen. Dit huurcontract moet opgesteld zijn in overeenstemming met de geldende regelgeving. Die regelgeving zorgt ervoor dat de rechten en belangen van zowel de huurder als de verhuurder gerespecteerd worden.
Verder lezen »Wie een hypothecaire lening bij gelijk welke kredietinstelling afsluit voor het kopen, bouwen of verbouwen van een woning, kan zich met de verzekering gewaarborgd wonen kosteloos verzekeren tegen inkomensverlies door plotse werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, of onvrijwillige stopzetting van de zelfstandige activiteit. Deze verzekering helpt je dan bij de aflossing van de lening.
Verder lezen »In januari 2021 startte Habito woonwinkel een meldpunt voor problematische woonsituaties op, met bijzondere aandacht voor discriminatie op de private huurmarkt.
Verder lezen »Het Vlaams Woningfonds verstrekt huurwaarborgleningen opdat huurders hun waarborg zouden kunnen betalen bij het huren van een woning/appartement. De huurwaarborgleningen zijn onderworpen aan het besluit van de Vlaamse Regering dd. 7 december 2018 tot instelling van een huurwaarborglening. Belangrijk is op te merken dat elke persoon die de huurovereenkomst ondertekent of zal ondertekenen wordt beschouwd als aanvrager én aan de voorwaarden moet voldoen om in aanmerking te komen voor een huurwaarborglening.
Verder lezen »De provinciale huurgarantieverzekering is een verzekering voor verhuurders die verhuren aan eenoudergezinnen.
Verder lezen »