Vlaamse Overheid

Het Vlaamse woningpark is sterk verouderd. Een woning behaalt gemiddeld een EPC-label E, een appartement label C. Amper 5,7% van het woningpark haalt een label A. De ambitie is dat iedere woning tegen 2050 een A-label haalt. Zo kunnen we samen evolueren naar een klimaatneutrale samenleving.

Vanaf 2023 wordt er een renovatieverplichting ingevoerd voor wie een woning of appartement aankoopt. Binnen de 5 jaar na aankoop moet er minstens een label D behaald worden.

De Vlaamse overheid voorziet een uitgebreid pakket aan ondersteuning om renoveren beter betaalbaar te maken. Er is een uitgebreid pakket aan premies voor energiebesparende investeringen via Fluvius en een renovatiepremie via Wonen Vlaanderen. Deze premies worden in de loop van 2022 grotendeels geïntegreerd in 'Mijn verbouwpremie'.

Heb je premiezoekrobot al getest?

Korting op onroerende voorheffing

Voor nieuwbouwwoningen krijg je bij het behalen van een laag E-peil een korting op de onroerende voorheffing. De korting is afhankelijk van het jaar van de bouwaanvraag en het behaalde E-peil. Deze korting wordt automatisch toegekend en moet dus niet apart worden aangevraagd.

Verder lezen »
Sloop- en heropbouwpremie

De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie is verlengd tot eind 2022. Voor aanvragen van omgevingsvergunning in 2020 bedroeg de sloop- en heropbouwpremie 7500 euro. De termijn om deze premie aan te vragen is voorbij. Voor aanvragen van omgevingsvergunningen in 2021 en 2022 bedraagt de sloop- en heropbouwpremie 10.000 euro.

Verder lezen »
Premie voor thuisbatterij

Stroom van bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens die niet meteen wordt gebruikt, wordt op het elektriciteitsnet gezet. Met een batterij kunnen kleine producenten hun overtollige stroom opslaan en enkele uren later gebruiken. Er is een premie voor wie een thuisbatterij koopt of leaset. De Vlaamse Regering heeft de premie verlengd tot in 2024 en extra budgetten vrijgemaakt.

Verder lezen »
Aanpassingspremie 2022

De Vlaamse aanpassingspremie is een premie voor 65-plussers die hun woning in het Vlaamse Gewest willen aanpassen aan de noden van het ouder worden. Je kunt de premie krijgen als je bv. technische hulpmiddelen installeert of verbouwingen doet om jouw woning toegankelijker te maken.

Verder lezen »
Maak hier een afspraak bij de Habito Woonwinkel

Maak hier een afspraak bij de Habito Woonwinkel

Langskomen bij Habito Woonwinkel in Heuvelland, Poperinge of Vleteren? Maak een afspraak.