Als je een laag inkomen hebt, en
dan kun je mogelijk een huursubsidie krijgen van de Vlaamse overheid. Hieronder lees je meer over de voorwaarden waar je aan moet voldoen.
Jouw inkomen
Als je een aanvraag indient in 2022, mag het totale inkomen van jouw huishouden van het recentste jaar waarop jouw aanslagbiljet betrekking heeft, niet hoger zijn dan:
De volgende inkomsten worden samengeteld en geïndexeerd:
Er kan geen rekening gehouden worden met jouw actuele inkomen bij de controle of je voldoet aan het maximuminkomen. Als je op de aanvraagdatum nog geen 25 jaar bent, zal je wel moeten aantonen dat je op dat ogenblik een eigen inkomen hebt waarmee je het verschil tussen de huurprijs en de huursubsidie zelf kan betalen.
Je mag geen woning of perceel bestemd voor woningbouw volledig of gedeeltelijk in volle eigendom of vruchtgebruik hebben. Een volledig of gedeeltelijk recht van erfpacht of opstal wordt evenmin toegelaten.
Hierop zijn enkele uitzonderingen van toepassing:
De woning die je hebt verlaten moet voldoen aan een van deze voorwaarden:
Vanaf 1 mei 2019 kan geen aanvraag meer op basis van het verlaten van een te kleine woning worden ingediend. Enkel als de woning bij besluit overbewoond werd verklaard, is er nog een geldige toegangsgrond. Overbewoning houdt in dat de overschrijding van de bezettingsnorm van de woning van die aard is dat er een mensonwaardige toestand door ontstaat.
Als je verhuist naar een woning van een sociaal verhuurkantoor, of als je dakloos was en van het OCMW een installatiepremie ontving, dan gelden er geen voorwaarden voor de woning die je verlaat.
De nieuwe woning moet in het Vlaamse gewest liggen, en mag geen gesubsidieerde sociale huurwoning zijn.
De woning mag geen ernstige gebreken hebben, mag niet overbewoond zijn, en moet voldoen aan de rookmeldersverplichting.
Als je op de aanvraagdatum minstens 65 jaar of ernstig gehandicapt bent, moet de woning aangepast zijn aan jouw fysieke toestand. Als dat niet zo is, maar je geen fysieke problemen hebt, dan kun je dit aantonen met een medisch attest. Als uit dit attest blijkt dat je geen mobiliteitsprobleem hebt, geldt de woning toch als aangepast aan jouw fysieke mogelijkheden.
De huurprijs van jouw nieuwe woning mag, als je een aanvraag indient in 2021, niet hoger zijn dan 618,25 euro als het om een zelfstandige woning gaat, en 494,60 euro als het een kamer is. Deze maxima worden verhoogd met 10% in bepaalde gemeenten. Daar bovenop komt nog eens 20% extra per persoon ten laste (tot maximaal 50% extra)
De hierboven vermelde maxima zijn van toepassing op aanvragen ingediend in 2021.
Let op: hier telt alleen de huurprijs van de woning, zonder de bijkomende kosten voor bijvoorbeeld huur van een garage, verbruik van gas en elektriciteit of onderhoud van gemeenschappelijke delen. Let er dus op dat die eventuele extra-kosten apart in het huurcontract staan.
Mogelijk moet je ingeschreven zijn op de wachtlijst van een sociale huisvestingsmaatschappij in de gemeente van de woning waarvoor je de huursubsidie aanvraagt. Na de aanvraag heb je hiervoor nog negen maanden tijd.
Als je op de aanvraagdatum minstens 65 jaar oud of ernstig gehandicapt bent, en je verhuist van een woning die niet aangepast is aan jouw fysieke mogelijkheden naar een woning die wel aangepast is, hoef je niet ingeschreven te zijn. Je moet ook niet ingeschreven zijn als je verhuist naar een assistentiewoning of naar een woning van een sociaal verhuurkantoor.
Alle voorwaarden voor de huursubsidie lees je op de website van Wonen-Vlaanderen.