Hoe verloopt de verhuur?

Eerste vrijblijvend gesprek

Het SVK licht haar werking uitgebreid toe en vraagt naar algemene kenmerken van de woning.

Als u uw woning wilt verhuren aan een SVK, contacteert u het SVK in uw buurt voor een eerste gesprek. Dit gesprek is vrijblijvend en louter informatief. Het SVK licht haar werking uitgebreid toe en vraagt naar algemene kenmerken van de woning (bijvoorbeeld ligging, vloeroppervlakte, aantal slaapkamers …). Het SVK maakt meteen een afspraak om de woning te bezichtigen.

Kwaliteit van de woning

Tijdens een woningcontrole gaat Wonen-Vlaanderen na of de woning voldoet aan de geldende kwaliteitsnormen. Ze reikt dan een conformiteitsattest uit. Dit is noodzakelijk voor de verhuur van uw woning via het SVK.

  • Woning bezichtigen

Tijdens het bezichtigen van de woning zal het SVK samen met u de algemene en technische kenmerken van de woning overlopen en nagaan of de woning voldoet aan de geldende kwaliteitsnormen:

  • Hebben de ramen enkel of dubbel glas?
  • Is het dak geïsoleerd?
  • Hoe wordt de woning verwarmd?
  • Is er een trap/lift aanwezig?
  • Is er (zichtbare) vochtschade?
  • Is de woning (brand)veilig?

Het SVK baseert zich hiervoor op een checklist (‘technisch verslag’) die het agentschap Wonen-Vlaanderen gebruikt om een conformiteitsattest uit te reiken.

  • Renovatiewerken nodig?

Voldoet uw woning niet aan de geldende kwaliteitsnormen? Dan zal het SVK u adviseren om enkele verbeterings- en/of renovatiewerken uit te voeren. Dit kunnen kleine aanpassingen, zoals het plaatsen van een aarding of het voorzien van bijkomende verluchting, of uitgebreide renovatiewerken zijn.

Zo’n renovatiewerken komen vaak in aanmerking voor belastingvermindering (renovatiepremie) en/of de Vlaamse Verbeterpremie en/of een sociale dakisolatiepremie.

Onder bepaalde voorwaarden kunt u aanspraak maken op een belastingvoordeel van 9 x 5%. Informeer zeker bij het SVK of ook u hiervan kunt genieten.

  • Conformiteitsattest

Elke woning die verhuurd wordt aan een SVK moet beschikken over een conformiteitsattest. Dit attest reikt het agentschap Wonen-Vlaanderen uit na een positieve woningcontrole. Tijdens de woningcontrole gaat Wonen-Vlaanderen na of de woning voldoet aan de geldende kwaliteitsnormen.

Maak hier een afspraak bij de Habito Woonwinkel

Maak hier een afspraak bij de Habito Woonwinkel

Langskomen bij Habito Woonwinkel in Heuvelland, Poperinge of Vleteren? Maak een afspraak.