Energieprestatiecertificaat

Het EPC bij verkoop en verhuur van woningen in een nieuw jasje vanaf 2019!

Biedt je een woning, appartement, studio, … te koop of te huur aan, dan heb je een energieprestatiecertificaat (EPC) nodig. Dit document geeft een indicatie van hoe energiezuinig een woning is en is reeds verplicht sinds 2008. Vanaf januari 2019 krijgt het EPC echter een heuse make-over!

Zo krijgt een woning met dit nieuwe EPC nu ook een label, zoals we dat kennen van de elektrische toestellen. A+ is een zeer energiezuinige woning, maar F is ondermaats. Dankzij het visuele label kunnen woningen gemakkelijker vergeleken worden. Handig voor wie op huizenjacht gaat!

Wie zijn woning wenst te verkopen of verhuren en nog over een geldig EPC beschikt, hoeft geen nieuw EPC te laten opmaken. Een EPC is sowieso tien jaar geldig. Wil je jouw woning verkopen maar heb je nog geen EPC dan moet je een energiedeskundige type A contacteren. Die zal de woning inspecteren en het EPC opmaken met behulp van een software die door het Vlaams Energieagentschap ter beschikking wordt gesteld. De lijst met erkende energiedeskundigen type A vind je op www.energiesparen.be/epcparticulier.

Scoort je woning een minder goed label? Geen nood, op het EPC staan nu ook veel meer concrete aanbevelingen die je op weg helpen om je woning energiezuiniger te renoveren. Bovendien vermeldt het EPC van eengezinswoningen nu ook een kostenraming, zodat potentiële kopers of verbouwers een inschatting kunnen maken van hun mogelijke investeringskosten. Vergeet daarbij ook niet te informeren naar de energiepremies!

Door in energiezuinigheid te investeren draag je ook jouw steentje bij aan een energiezuinig en comfortabel gebouwenpark!

Meer weten? Bekijk het leuke animatiefilmpje op www.energiesparen.be/epcparticulier of bel 1700 voor jouw concrete vragen.

Maak hier een afspraak bij de Habito Woonwinkel

Maak hier een afspraak bij de Habito Woonwinkel

Langs komen bij Habito Woonwinkel in Heuvelland, Poperinge of Vleteren? Boek hier je afspraak.