Energieprestatiecertificaat

Vlaanderen heeft hoge ambities om veel zuiniger om te springen met energie. Het is daarbij belangrijk dat ook alle woningen in Vlaanderen energiezuinig worden. Tegen 2050 willen we dat elke woning even energiezuinig is als een nieuwbouw die vandaag wordt gebouwd. Een belangrijk middel hiervoor is het nieuwe energieprestatiecertificaat (EPC).

Wil je een woning, appartement, studio, ... publiekelijk te koop of te huur stellen? Dan moet je een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben.

Waarom?

Het EPC informeert mogelijke kopers of huurders vooraf over de energiezuinigheid van de woning.

De verkoper/verhuurder is verplicht om in advertenties (online, op affiche, in krantje of zoekertjes, via een makelaar, ...) de energieprestatie van de wooneenheid te vermelden met de energiescore of het EPC-label (van A+ tot F).

Welke EPC heb je nodig?

Een EPC is nodig per wooneenheid (woning, appartement, studio, ... ).

Je kan de EPC-Wegwijzer gebruiken. Beantwoord enkele vragen en kom te weten of je een EPC nodig hebt, welk EPC, hoeveel EPC's per gebouw nodig zijn, ...

Is je woning maximaal 10 jaar oud en heb je een 'EPC Bouw' dat nog geldig is, dan moet dat EPC Bouw gebruikt worden bij verkoop of verhuur.

Heb je geen geldig 'EPC Bouw'? Dan moet je een 'EPC voor een bestaande woning' laten maken.
Na een verbouwing waarbij ook aan EPB-eisen voldaan moest worden, moet bij verkoop of verhuur ook een 'EPC voor een bestaande woning' opgemaakt worden.

Procedure

Heb je al een EPC?

 • Ga na of de geldigheidsdatum op jouw ‘EPC voor een bestaande woning’ of ‘EPC Bouw’ nog niet verstreken is. Het EPC moet geldig zijn van het moment van te koop of te huur stellen tot en met de datum van het verlijden van de notariële akte of de ondertekening van de huurovereenkomst.
  • Vermeld de verplichte EPC-informatie in de advertenties.
  • Toon het EPC of EPC Bouw aan geïnteresseerde kopers of huurders.
  • Woning verkocht? Bezorg het originele EPC of EPC Bouw aan de koper. Vanaf 2022 moet het EPC voor een bestaande woning zijn opgemaakt in 2019 of later.
  • Woning verhuurd? Een kopie van het EPC of het EPC Bouw moet aan de huurovereenkomst toegevoegd worden. De huurder krijgt dus een kopie. De verhuurder houdt het originele EPC zelf bij.
 • Heb je sinds de opmaak van jouw EPC jouw woning energiezuiniger gemaakt? Dan mag je een nieuw EPC voor een bestaande woning laten opmaken, ook al is het EPC nog geldig.
 • Heb je sinds de opmaak van jouw EPC jouw woning uitgebreid? Dan is het mogelijk dat jouw EPC of EPC Bouw niet langer geldig is. Neem contact met jouw energiedeskundige of het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.

Heb je geen (geldig) EPC?

Duplicaat

 • Ben je het EPC kwijt? Vraag een duplicaat aan de energiedeskundige die het EPC heeft opgemaakt.
 • Weet je niet of er van jouw woning wel of geen EPC opgemaakt is?
  Weet je niet welke energiedeskundige het EPC heeft opgemaakt?
  • Neem contact met het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.
  • Voeg als bijlage een schriftelijk bewijs toe dat je de eigenaar bent van de woning, bijv. een kopie van de akte of de onroerende voorheffing.
  • Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap zal je een kopie van het EPC bezorgen (zonder handtekening van de energiedeskundige).
  • Vraag bij de energiedeskundige die het EPC heeft opgemaakt een ondertekend duplicaat.

Controle en boetes

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) controleert via steekproevenof er een geldig energieprestatiecertificaat (EPC) aanwezig is en of het EPC correct is opgemaakt.

Als er geen EPC aanwezig is, krijgt de eigenaar een brief. De eigenaar kan dan schriftelijke argumenten indienen. Na de evaluatie van de argumenten kan er een boete tussen 500 en 5.000 euro opgelegd worden.

Het betalen van de boete is geen kwijtschelding of opschortende voorwaarde voor de opmaak van het EPC. Ook als je een boete krijgt, moet je dus nog een EPC laten opmaken. Als de woning nog steeds te koop of te huur wordt aangeboden, kan de eigenaar zelfs een tweede boete krijgen bij een volgende controle.
Wanneer is EPC niet verplicht bij verkoop of verhuur?

Een EPC is niet nodig in de volgende gevallen.

 • Als de verkoop of verhuurd onderling geregeld wordt zonder schriftelijke publieke reclame (advertenties of berichten op papier of online, affiches, ...). Denk bijvoorbeeld aan verhuur of verkoop die onderling tussen familieleden geregeld wordt. Als een verkoper en een koper (of een eigenaar en een huurder) mekaar vinden zonder dat over de verkoop of verhuur schriftelijke publiciteit werd gevoerd, kan worden aangenomen dat de koper of huurder voldoende geïnformeerd is over de status van de woning.
 • Voor verhuur van een serviceflat met een dagprijs en zonder huurovereenkomst of verhuur van een noodwoning met een dagprijs en zonder huurovereenkomst.
 • Bij verkoop van een onbewoonbaar verklaarde wooneenheid.
 • Bij verkoop of verhuur van woonboten.
 • Bij verkoop van een deel van de eigendom (bijv. door één van de partners bij een echtscheiding).
 • Bij verhuur van een vakantiewoning met een huurovereenkomst voor minder dan 2 maanden.
  Een EPC is wél nodig bij een huurovereenkomst vanaf 2 maanden of als de vakantiewoning hoofdverblijfplaats is van de huurder.
 • Op energiesparen.be zijn alle uitzonderingen terug te vinden.
Klik hier voor meer informatie over het energieprestatiecertificaat.

Maak hier een afspraak bij de Habito Woonwinkel

Maak hier een afspraak bij de Habito Woonwinkel

Langskomen bij Habito Woonwinkel in Heuvelland, Poperinge of Vleteren? Maak een afspraak.