Totaalrenovatiebonus

Wat is de BENO-pass?

De BENO-pass is een elektronisch dossier waarin automatisch wordt bijgehouden welke energiebesparende investeringen zijn uitgevoerd in een woning of wooneenheid (bijvoorbeeld een appartement) in het Vlaamse Gewest. Je kunt de BENO-pass vergelijken met een spaarkaart die je recht geeft op een bonus als aan bepaalde voorwaarden voldaan is.

Wanneer krijg je de totaalrenovatiebonus?

De bonus wordt toegekend nadat er minstens 3 verschillende totaalrenovaties werden uitgevoerd binnen een periode van 5 jaar. Vanaf de datum op de eindfactuur van de eerste investering die op je BENO-pass staat, heb je nog vijf jaar de tijd om extra investeringen op de BENO-pass te laten meetellen. Facturen van vóór 1 januari 2017 komen niet in aanmerking. Een totaalrenovatie wordt beschouwd als de volledige renovatie van een woningonderdeel of de woningonderdelen binnen eenzelfde investeringstype. Bijvoorbeeld: een totaalrenovatie dakisolatie houdt in dat het volledige dak, al dan niet bestaande uit verschillende dakdelen, van de woning of wooneenheid gerenoveerd zijn volgens de voorwaarden. De investering komt dus pas in aanmerking voor de BENO-pass als deze uitgevoerd werd voor de volledige woning.

Welke investeringen komen in aanmerking?

Volgende investeringen tellen mee voor de BENO-pass als ze na 1 januari 2017 binnen een periode van vijf jaar werden uitgevoerd in een bestaande woning of een bestaand appartement:

- Dak- of zoldervloerisolatie

- Buitenmuurisolatie (buitenkant, binnenkant of via de spouw)

- Vloer- of kelderplafondisolatie

- Nieuw geplaatste beglazing

- Zonneboiler

- Warmtepomp

- Ventilatiesysteem

Als er voor die investeringen een premie is toegekend, komen ze automatisch op de BENO-pass van de woning. Voor een ventilatiesysteem kun je geen aparte premie aanvragen, deze investering komt echter wel in aanmerking voor de BENO-pass. Meld je ventilatiesysteem dus zeker aan bij Fluvius.

Aan wie wordt de bonus uitbetaald?

  • De bonus wordt uitbetaald aan de persoon die de laatste investering heeft betaald waar de bonus aan gekoppeld is.
  • Als de dak- of zoldervloerisolatie, beglazing of spouwmuurisolatie uitgevoerd is binnen een sociaal energie-efficiëntieproject, wordt de eventuele bonus uitbetaald aan de eigenaar van de woning en niet aan de projectpromotor.
  • Bij appartementen wordt de bonus altijd uitbetaald aan de eigenaar van het appartement, ook als het gaat om investeringen in de gemeenschappelijke delen van het gebouw die betaald worden door de vereniging van mede-eigenaars.
  • Als je een premie aanvraagt als vereniging van mede-eigenaars (VME) of syndicus voor een appartementsgebouw, lees dan eerst het informatieblad dat je vindt op www.fluvius.be/premies.

Bedrag van de bonus

De bonus wordt in schijven uitbetaald vanaf de derde investering.

De bonus bedraagt 1250 € voor 3 investeringen, 1750 € voor 4 investeringen, 2750 € voor 5, 3750 € voor 6 en 4750 € voor 7 investeringen. In appartementen: 50% van deze bedragen.

Ben je een beschermde klant?

Dan krijg je een hogere bonus. Beschermde klanten hebben recht op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas.

De bonus bedraagt 1875 € voor 3 investeringen, 750 € voor 4 investeringen, 1500 € voor 5, 1500 € voor 6 en 1500 € voor 7 investeringen. In appartementen: 50% van deze bedragen.

Opgelet!

  • Na uitvoering van de 5de investering moet je voor je woning of wooneenheid een (nieuw) EPC (energieprestatiecertificaat ) laten opmaken om de 5de, 6de en 7de bonus te kunnen krijgen. De opmaak daarvan moet je zelf betalen.
  • Het totaal van alle premies die je al ontvangen hebt, mag samen met één of meer bonussen van de BENO-pass niet groter zijn dan de som van alle factuurbedragen samen. Indien dit wel het geval is, dan wordt de bonus beperkt.

Klik hier voor meer informatie.

Maak hier een afspraak bij de Habito Woonwinkel

Maak hier een afspraak bij de Habito Woonwinkel

Langskomen bij Habito Woonwinkel in Heuvelland, Poperinge of Vleteren? Maak een afspraak.