ReNUveer: 10 tips om jouw reNUvatiebudget te verhogen

Een warm en comfortabel huis hoeft niet onbetaalbaar te zijn. Toch loopt het kostenplaatje bij een renovatie al gauw hoog op. De financiële drempel houdt vaak potentiële kopers tegen om een woning met hoge renovatienoden aan te kopen of de huidige woning grondig energetisch te renoveren naar de comfortnoden van vandaag. Toch is het NU het moment om te renoveren, of beter reNUveren. Er bestaan verschillende financieringsopties die weinig gekend zijn, maar heel wat mogelijkheden bieden. ReNUveren was nog nooit zo gemakkelijk met deze 10 tips om jouw renovatiebudget te verhogen.

1)    Wederopname hypothecaire lening 
Heb je een hypothecaire lening lopen en is die (bijna) afbetaald? Dan is dit een uitstekend moment om jouw verbouwingen te plannen. Hergebruik jouw bestaande hypotheek voor je nieuw renovatieproject en geniet van verschillende financiële voordelen. Zo vermijd je notaris- en hypotheekkosten en wordt jouw maandelijks budget niet belast met een extra afbetaling.

2)    Het renteloze renovatiekrediet 
Een pand gekocht in 2021? Dan kun je beroep doen op het renteloze renovatiekrediet van de Vlaamse overheid. Wie een woning met een slechte energieprestatie koopt en binnen de vijf jaar de energieprestatie daarvan aanzienlijk verbetert, kan bovenop de hypothecaire lening voor de aankoop van het pand ook een renteloze lening tot 60.000 euro afsluiten voor de renovatie ervan. Ook sloop- en heropbouw komen in aanmerking. Het renovatiekrediet is renteloos aangezien de interesten automatisch één keer per jaar worden terugbetaald. ReNUveren was nog nooit zo interessant.

3)    Herziening van de hypotheeklening 
In sommige gevallen is het interessant om jouw hypothecaire lening te herzien. Wanneer de rentevoeten dalen bijvoorbeeld. Lenen aan een lagere rentevoet zorgt voor een lagere maandlast waardoor er geld vrijkomt dat je kan gebruiken voor een renovatielening. Je kan jouw hypotheeklening herzien bij jouw eigen bank of bij een andere financiële instelling. Door de kosten die hierbij komen kijken is een herziening van de hypotheeklening enkel de moeite waard vanaf 1% rentewinst.  

4)    De EPC-labelpremie 
Iedereen die eigenaar is van een woning of appartement met een slecht energielabel kan een EPC-labelpremie aanvragen. Die premie kan oplopen tot 5.000 euro als je binnen vijf jaar het energielabel van jouw woning aanzienlijk verbetert. Dit doe je door jouw woning te voorzien van hernieuwbare energie en stevige isolatie, waar je trouwens ook een premie kan voor krijgen. Om een zo realistisch mogelijke inschatting te maken, kun je het best advies inwinnen bij jouw architect, bij de energiedeskundige die het EPC van jouw woning heeft opgesteld, of bij een Energiehuis.

5)    Verlening looptijd hypotheek
Wanneer je de looptijd van jouw hypotheek verlengt, verlaag je het maandelijkse bedrag dat je moet afbetalen. Op die manier wordt er ruimte gecreëerd voor een renovatielening zonder veel impact op jouw maandbudget. Jouw maandelijkse afbetalingslast blijft namelijk hetzelfde. 

6)    De Vlaamse renovatiepremie 
Voor de renovatie van jouw woning kun je ook een overkoepelende renovatiepremie aanvragen. Deze premie is in het leven geroepen door de Vlaamse overheid om niet-energetische panden grondig te renoveren. Let op, om in aanmerking te komen voor de premie moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Surf naar de website van Wonen Vlaanderen voor meer informatie. 

7)    Voorschot op het aanvullend pensioen voor werknemers 
Wanneer je een voorschot opneemt op jouw aanvullend pensioen (2de pijler), zal jouw bank of verzekeringskantoor je een bepaalde som uitbetalen die je kan gebruiken voor de aankoop en het renoveren van jouw woning. Zo hoef je jouw spaargeld in goed renderende beleggingen niet op te nemen. De naam ‘voorschot’ is een beetje misleidend, aangezien je het bedrag zal lenen. Wanneer jouw aanvullend pensioen definitief wordt uitbetaald en je die 'lening' nog niet hebt terugbetaald, zal de kredietinstelling het nog openstaande bedrag afhouden van het aanvullend pensioen dat zij je moet uitbetalen. Let op, niet alle contracten bieden de mogelijkheid om een voorschot op te nemen. Ga langs bij de notaris in jouw buurt voor informatie en voorwaarden.

8)    Tijdelijk 6% btw bij sloop- en heropbouw
Niet ieder pand is geschikt voor renovatie. Soms is sloop- en heropbouw interessanter. Het verlaagd btw-tarief van 6 % voor de afbraak van gebouwen en de heropbouw van woningen wordt in 2021-2022 uitgebreid tot gans het Belgische grondgebied. Zowel projecten van bouwheren-natuurlijke personen als die van bouwpromotoren komen in aanmerking. Het moet gaan om woningen die gedurende 5 jaar de enige én eigen woning van de bouwheer/koper zijn én die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m². Op een bouwbudget van 200.000 euro, kan je tijdelijk nu 30.000 euro btw uitsparen. Wie niet in aanmerking komt voor de btw-verlaging, kan in veel gevallen genieten van de Vlaamse slooppremie van 10.000 euro. 

9)    Verlaagd verkooprecht bij een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER)
Wanneer je een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) van jouw woning uitvoert, kan je beroep doen op een verlaagd verkooprecht van 5% voor jouw enige én eigen woning. Zo’n renovatie heeft 2 voorwaarden. De opwekker voor verwarming of koeling moet volledig vervangen worden én minstens 75% van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies die het beschermd volume omhullen en die grenzen aan de buitenomgeving moeten geïsoleerd worden. Ook in geval van sloop- en heropbouw van uw enige en eigen woning kun je genieten van het verlaagd verkooprecht van 5%. Vraag meer informatie aan de notaris in jouw buurt. 

10)    Energiepremies van de netbeheerder 
De netbeheerder Fluvius kent sinds lange tijd energiepremies toe voor energiebesparende investeringen in bestaande woningen. Enerzijds zijn er premies om woongebouwen beter te isoleren via een aannemer: dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie en isolerende beglazing. Daarnaast geeft Fluvius ook premies voor zonnepanelen, warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers in zowel bestaande als recente nieuwbouwwoningen en appartementen. De premies gelden voor nieuwbouwwoningen en appartementen waarvoor de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden werd verleend of die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voor 1 januari 2014, waarbij het gebouw voldoet aan de EPB-eisen én de EPB-aangifte tijdig werd ingediend.