OPGEPAST: Deur-aan-Deur-Verkopers

De voorbije maanden kregen we verschillende meldingen van burgers dat er opnieuw deur-aan-deur verkopers actief zijn in de regio. Ze verkopen energiecontracten, onderhoudscontracten voor verwarming, …

Sommige verkopers stellen zich voor als medewerker van de gemeente of zeggen dat ze in opdracht van de gemeente werken. We wensen te waarschuwen voor dergelijke praktijken. Sommigen onder hen verstrekken immers niet altijd de juiste informatie over de voordelen die je als klant krijgt of zetten je zelfs onder druk om te tekenen. Laat je echter niet in de luren leggen! Neem rustig de tijd om verschillende aanbiedingen te vergelijken om zo een juiste keuze te maken voor het goedkoopste tarief. Geniet je van sociaal tarief dan hoef je zelfs helemaal niet te veranderen van leverancier. Het sociaal tarief is bij alle leveranciers hetzelfde.

Enkele tips:
* Onderteken bij deur-aan-deur-verkoopt nooit iets noch op papier noch elektronisch, zelfs geen bewijs dat de verkoper bij jou langs kwam.
* Geef geen persoonlijke informatie.
* Vergelijk de aanbiedingen van de leveranciers via de v-test: www.vreg.be of schrijf in voor de provinciale groepsaankoop: www.samengaanwegroener.be.
* Als je toch een contract tekende, ontvang je de bevestiging van de leverancier per brief of via een mail. Vanaf dan heb je 14 dagen tijd om het contract te herroepen.
* Je kunt ook steeds zonder bijkomende kosten van leverancier veranderen.

Hulp nodig? Kom langs bij Habito woonwinkel voor informatie en begeleiding.

Bent u slachtoffer van bedrieglijke deur-aan-deur-verkoop, dan kan je dit melden bij FOD Economie Algemene Directie Economische inspectie, Koning Albert II-laan 16, 1000 Brussel OF bij de Ombudsdienst voor Energie – Koningsstraat 47, 1000 Brussel (klacht@ombudsmanenergie.be)