Straatthermografie

Straatthermografie of gevelscan is een relatief nieuwe meettechniek die het energieverlies van een woning in beeld brengt. Via een unieke warmtefoto maken we het energieverlies via muren, buitenschrijnwerk, rolluikkasten, infiltraties, vochtproblemen, … zichtbaar. De foto wordt genomen bij ideale weersomstandigheden (een koude en heldere avond), vermoedelijk zal dit eind dit jaar of begin volgend jaar zijn. De resultaten worden normaal in het voorjaar 2019 ter beschikking gesteld. Dit gebeurt voor het dorp Proven.

Laat gratis controleren hoeveel warmte jouw woning verliest

Hoe?

Gratis warmtescan en energiescreening

Met de gratis warmtescan (ook wel infraroodthermografie genoemd) van de gevel en het dak, ontdek je meteen de probleemzones van je woning. Warmteverliezen in een woning zijn namelijk meestal niet zichtbaar met het blote oog. Hoe roder de kleur, hoe warmer het oppervlak. Hoe blauwer de kleur, hoe kouder het oppervlak. 

Daarnaast voert de provincie West-Vlaanderen ook een gratis energiescreening uit van elke woning.  De combinatie van beide testen levert een beter beeld op van de energiesituatie van de woning.

Voor een goed warmtebeeld moet er minstens 10 graden verschil zijn tussen binnen- en buitentemperatuur. En er mag geen verstoring door zonnestralen of neerslag zijn.  Een scan kan dus pas wanneer de buitentemperatuur 5 graden of minder bedraagt. Daarom zal de gevelscan op een verschillend moment gebeuren dan de energiescreening van de woning.

Wat krijg je?

Op basis van de warmtefoto en de energiescreening stelt een deskundige van Basbouwen een rapport op met tips en advies om het warmteverlies tegen te gaan en de CO2-uitstoot te beperken.

Wil je deelnemen?

  •  De woningen bevinden zich in Poperinge.
  • Het begeleidingstraject wordt georganiseerd met inwoners uit hetzelfde dorp. Bij voorkeur uit dezelfde of aanpalende straten.
  • Minimum 5 en maximum 10 deelnemers (woningen).
  • Er wordt een gemeenschappelijk start – en afsluitmoment georganiseerd, bij voorkeur bij één van de deelnemers thuis. Dit kan eventueel ook in een dorpszaaltje. Het start- en afsluitmoment kan elke avond (ook overdag) plaatsvinden, uitgezonderd op zaterdag en zondag.

Schrijf je in via het inschrijvingsformulier (https://www.west-vlaanderen.be/wijzijnenergiek/warmtefoto/inschrijvingsformulier).