Woonwinkel Poperinge Woonwinkel Poperinge
U bent hier: Home>Energie>De Vlaamse Energielening (vroeger FRGE)

De Vlaamse Energielening (vroeger FRGE)

                               

Leen aan max. 2% voor energiebesparende maatregelen in je woning!

Met een energielening kan je werken financieren waardoor je energie zal besparen in je woning. Je kan maximum 15.000 euro lenen. Dit bedrag moet terugbetaald worden over een periode van maximaal 8 jaar. (doelgroepen 10 jaar)

De lening moet dienen om een aantal structurele energiebesparende maatregelen te financieren zoals het plaatsen van dakisolatie, hoogrendementsglas, energiezuinige verwarmingsketels, zonneboiler,….

Energie neemt steeds een grotere hap uit het huishoudelijk budget. Nochtans kunt U met allerhande investeringen flink wat besparen op uw energiefactuur. Sommige energiebesparende maatregelen verdienen zich zelf vroeg of laat terug. Ondermeer dankzij premies en fiscale voordelen van verschillende overheden. De werken om uw energieverbruik te verminderen, vragen echter vaak serieuze investeringen waarvan U slechts geleidelijk de vruchten kan plukken. Aangezien niet iedereen over de financiële reserves beschikt om de investering uit te voeren, willen de gemeenten van de Westhoek U alvast op weg helpen.

U kunt bij uw gemeente terecht om een lening aan te vragen tot 15.000 euro met een max. interestvoet van 2%. Over een looptijd van maximaal 8 jaar (10 jaar voor doelgroepen) betaalt U de lening terug. 

In principe bedraagt de intrest 2%. Voor bepaalde (kwetsbare) doelgroepen, is de lening renteloos. Dit wil zeggen dat de intrest 0% bedraagt. Het gaat om volgende doelgroepen:

  • personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (klevertje eindigt op 1);
  • personen met een jaarlijks bruto gezinsinkomen lager dan 18.002,48 euro, verhoogd met 3.332,47 euro per gezinslid dat niet de aanvrager is
  • personen die in schuldbemiddeling zitten en die hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen;
  • personen die het OCMW begeleidt omdat ze de facturen voor gas en elektriciteit niet kunnen betalen;
  • eigenaars die hun woning verhuren via een SVK (sociaal verhuurkantoor) aan mensen uit deze doelgroep.
  • je hebt een gezamenlijk belastbaar inkomen (3 jaar terug) van 30.640 Euro

Iedereen kan een Energielening krijgen voor de woning die hij/zij verhuurt of bewoont. De woning moet dienen als hoofdverblijfplaats en moet zich situeren op  het grondgebied van een van de 17 deelnemende gemeenten in de Westhoek. Er is geen inkomensgrens maar wie het financieel moeilijk heeft, kan beroep doen op extra ondersteuning.

Bij de Habito Woonwinkel kan u terecht voor meer info of om een kredietaanvraagformulier af te halen en in te vullen.  De Habito Woonwinkel heeft zitdagen iedere maandagnamiddag van 15u-18.15u en iedere vrijdag van 9u-12u in de Veurnestraat nr. 22 (sociaal huis). U kan ons ook contacteren op het nummer 057 34 66 00 of per email info@habitowoonwinkel.be

 
Heuvelland Heuvelland Heuvelland Ocmw Poperinge

Op deze pagina