Woonwinkel Poperinge Woonwinkel Poperinge
U bent hier: Home>Woonkwaliteit>Ongeschikte en onbewoonbare woningen

Ongeschikte en onbewoonbare woningen

 
Wie als huurder twijfelt aan de bewoonbaarheid van de woning die hij betrekt , kan steeds bij de technisch adviseur van de Habito Woonwinkel langskomen voor een gesprek en indien nodig een  woningonderzoek aanvragen.

Hoe verloopt het woningonderzoek?

Meestal komt eerst een ambtenaar van de gemeente naar de woning kijken. Als de ambtenaar meent dat de toestand ernstig genoeg is, geeft hij de zaak door aan de dienst Huisvesting van de Vlaamse overheid. Dan komt een inspecteur van deze dienst de woning opnieuw bekijken, om een technisch verslag op te maken. Hierbij geeft hij strafpunten voor alle gebreken die hij ziet: hoe slechter de woning, hoe meer strafpunten.

Als de woning vijftien of meer strafpunten krijgt, kan de burgemeester ze ongeschikt verklaren. Soms wordt een woning zelfs onbewoonbaar verklaard.

Ongeschikt of onbewoonbaar?

Er is een duidelijk verschil tussen een ongeschikt en een onbewoonbaar verklaarde woning.
Als de woning 15 strafpunten krijgt, kan ze ongeschikt verklaard worden. Maar als de woning er zo slecht aan toe is dat het ongezond of onveilig is om erin te blijven wonen, dan wordt ze onbewoonbaar. Als de woning onbewoonbaar verklaard is, kunt u er natuurlijk niet in blijven wonen.

Habito woonwinkel kan u helpen om een nieuwe woning te vinden en nazien of u eventueel voorrang kunt krijgen voor een sociale woning. Als u verhuist naar een woning die wel in orde is, kunt u in bepaalde gevallen een huursubsidie aanvragen.

 
Heuvelland Heuvelland Heuvelland Ocmw Poperinge

Op deze pagina